Боюся спілкуватися у великій кількості людей

Доброго дня. Мене тубує така проблема як спілкування в великій групі людей, тоді як сама навчаюся на психолога і хочу вміти користуватися своіми навиками без якихось страхів. Перед виступом можу довести себе до якоісь паніки, хоча знаю що боятися нема чого і навпаки треба викластися максимум. Підкажіть будь ласка як справитись з даною проблемою. В житті я дуже швидко можу закипіти в недопустимій для мене ситуаціі,але завжди шукаю компроміси. Боюсь щоб страх аудиторіі не перетворився фобію, якщо це не вона. Дякую за допомогу! Юля.

Доброго дня Юля!

Щоб знати, як справитись зі страхом публічних виступів потрібно знати причину цього страху, але в листі мало інформації про вас, щоб хоча б приблизно зрозуміти її.
Взагалі причин боязні публічних виступів може бути декілька:
- Страх бути неприйнятою та непризнаною;
- Занадто високі вимоги до себе, перфекціонізм;
- Можливо мала місце травмуюча ситуація пов'язана з спілкуванням з великою кількістю людей;
- Занадто строге виховання, тощо.

Якщо ви можете "закіпати" в якихось небажаних ситуаціях - це може бути симптомом того, що ви не продуктивно використовуєте злість і гнів, можливо часто придушуєте їх, а потім вони "вилазять" в непотрібному місті, замість того, щоб бути використаними на користь вам.

Для того щоб зрозуміти причину обох ваших станів - необхідно дослідити особливості вашого дитинства, виховання, характеру і краще зробити це в індивідуальній терапії. Тим більше, якщо ви навчаєтесь на психолога і плануєте в майбутньому працювати по спеціальності - особисту терапію вам проходити потрібно. До речі є такий відомий факт - що спеціальність психолога - обирають ті люди, які самі хочуть краще зрозуміти, в першу чергу себе, і покращити власне життя.

Ще можу порадити, якщо ви зацікавлені в роботі по спеціальності, окрім навчання в університеті - знайти інститут - де навчають психотерапії за Європейським зразком, навчають практичній роботі, тобто що робити коли до вас приходить клієнт - як його зрозуміти і як йому допомогти. Якщо навчання є якісними і відповідає європейським зразкам - особиста і групова терапія є обов'язковими умовами отримання сертифікату, тому що якщо ви не знаєте добре себе, свої сильні та слабкі сторони, якщо ви не пропрацювали свої проблеми - вам дуже важко буде працювати і ви будете проектувати свої проблеми на клієнта.

Запитати

Електронна пошта: