Що таке депресія і як з нею боротись?

Є речі, які важливі для кожного з нас. Це може бути сім’я, робота, друзі, хобі. Важливі й цікаві для нас речі піднімають нам настрій, допомагають справлятись з труднощами. До речі, перемогти себе і справитись з труднощами може бути дуже нелегко. Але та задоволеність собою, яку ми отримуємо в результаті – ось саме те, що допомагає нам рухатись далі.

Так от, що таке депресія? Депресія – це психічний стан, який заважає нам цікавитися тим, без чого раніше ми не могли жити, позбавляє нас бажання справлятися з труднощами та добиватися власних цілей у житті. Депресія проявляється поганим настроєм, апатією*, песимізмом, низькою самооцінкою, відчуттями покинутості та/або пригніченості, і, в найгіршому випадку, небажанням жити. Депресія може виникнути внаслідок психологічних (стресу) або медичних (брак відповідних речовин в організмі) причин.

Якщо причини у Вас все ж психологічні, тоді Ви обов’язково зможете їх побороти. На перший погляд здається, що депресію побороти дуже складно, але варто зробити лише перші кроки – і Ви побачите покращення. Кожна людина сама знає, що покращує саме її самопочуття. Але є кілька порад, які Вам можуть допомогти позбутись депресії:

1) згадайте про місця, де Вам було весело та людей, що були там з Вами. Подзвоніть Вашим друзям та проведіть з ними час. Розкажіть їм про те, що Вас турбує і знайдіть спосіб вирішити Ваші проблеми;

2) полюбіть себе. Подивіться на себе в дзеркало та знайдіть те, що Вам завжди в собі подобалось. Знайдіть на це час обов’язково. Якщо є щось, що Ви хотіли б покращити, займіться цим. Вам це обов’язково сподобається;

3) знайдіть собі хобі, або поверніться до того, що Вам подобалось раніше;

4) і найважливіше – якщо є щось або хтось, що заважає Вам жити щасливо – не миріться – вирішіть це питання якнайшвидше, не дозволяйте іншим шкодити Вам. В світі дуже багато людей, які Вас люблять або готові полюбити. Не варто витрачати своє єдине життя на тих, хто Вас не вартий;

5) зверніться до професійного психолога, й отримайте кваліфіковану підтримку.

З любов’ю до всіх Вас і побажанням успіхів у боротьбі з депресією, Олеся Тихоненко

Запитати

Електронна пошта: