Втратила роботу що робити?

Займала високі посади, втратила роботу, в даний момент перебуваю в центрі зайнятості на обліку. Дуже важко змиритись із тим, що немає роботи згідно кваліфікації. Душа розривається..., що робити?

Вітаю, Віко.

Дякую Вам за Ваше запитання. Звернення за допомогою і намагання розв'язати свої життєві ускладнення вимогають неабиякої мужності від людини. Тому ще раз підкреслюю, дуже добре, що Ви шукаєте вихід і звертаєтесь по допомогу.

Втрата роботи, та ще і високої посади, ситуація, в якій Ви поки що змушені працювати не за фахом,  - це нелегке випробовування. І переживається воно як втрата - втрата роботи, посади, доходу, реалізації, почуття значимості, потрібності іншим, благополуччя. Ви водночас втратили багато важливих у житті людини речей: стабільність, почуття захищеності, повагу і шану.

Втрата для людини зазвичай виявляється дуже несподіваною подією і переживається, частіше за все, як дуже несправедлива.

Дуже природньо відчувати в такій ситуації гнів і злість, образу і страх за своє майбутнє.

Ваш душевний біль може бути також пов'язаний із цілим спектром переживань:

безсилля - ми справді часто безсилі змінити дійсність, як би нам цього не хотілось, але прийняти таке безсилля дуже непросто;

образа – звільнення (чи усунення з посади) може переживатися Вами як дуже несправедливий крок з боку начальства, як невдячність за Вашу роботу, як неоціненність Вашого внеску;

гнів  - на тих, хто звільнив, на тих, хто зайняв Ваше місце, на суспільство і лад, де Ви не можете реалізувати свої професійні знання та досвід;

страх – страх лишитися без доходу, страх нестабільності, страх одинокості та непотрібності;

скорбота – сум та смуток через втрату того, що було частиною Вашого життя, часточкою Вашої душі, втрату чогось дуже важливого для Вас.

Всі ці та багато інших почуттів мають бути прожитими Вами. Це природньо для кожної людини відчувати себе таким чином в подібній ситуації.

Дайте собі час – почуття горя від втрати іноді триває до року.

Вам потрібні підтримка близьких Вам людей – Ваших друзів та рідних. Шукайте ресурс та розраду в інших сферах Вашого життя (це може бути родина, коло друзів, хобі), не нехтуйте можливістю внести у своє життя новий позитив – нові знайомства, товариства, нові форми дозвілля. Життя триває. Все, що нас не вбиває – робить нас сильнішими.

Той досвід, який Ви зараз переживаєте, насправді болісний, але може бути дуже корисним для Вас як для особистості, яка вміє переборювати труднощі життя.

Ви можете також звернутися за допомогою до консультантів і спеціалістів Асоціації психологів України.

Запитати психолога