Дитяча агресія: як поводитися батькам?

Головне правило — у всіх випадках необхідно діяти з щирою любов'ю і пошаною. Не варто ображати дитину, принижувати її, залякувати, застосовувати фізичні покарання. Дитина вбирає все, що ви робите і говорите -  саме ви подаєте приклад, як поводитися з агресією.

Якщо з народження батьки забороняють дитині виражати агресію (наприклад, лають, говорять «Не кричи! Не злися!»), вона засвоїть, що злитися – погано, спробує нічого не відчувати. Але при цьому дитина бачить, що батьки самі кричать один на одного та на нього, або застосовують фізичну силу. Тобто дії батьків розходяться з їх словами.

Цей внутрішній конфлікт приведе лише до нової напруженості, придушення почуттів, нещирості, депресій або ворожості. Тому якщо ви хочете, щоб дитина безпечно виражала свої почуття, звертайте увагу, який приклад вона отримує від свого оточення. Якщо у вас складнощі з контролем своєї агресії або з витримуванням агресії своєї дитини, то, можливо, варто звернутися до психолога.