Семінар "судово-психологічна експертиза"

3 грудня члени Асоціації психологів України взяли участь у семінарі «Судово-психологічна експертиза» секції судових експертів Асоціації правників України.

Модерувала захід Ірина Педь, координатор Секції судових експертів, керуючий партнер Експертної групи S&D, а спікером виступив Сергій Волочай, психолог, директор SeLeV Consulting Group Ltd.

Відбулась надзвичайно цікава дискусія навколо актуальних питань щодо цієї теми: психофізіологічний афект чи умисел в адвокатській практиці, контент-аналіз матеріалів кримінальної справи, мотиви насильницьких злочинів, державний реєстр атестованих методик. Окрему увагу було приділено питанню загальновизнаних наукових методик у практиці експерта.

Також учасники семінару обговорили питання можливостей академічної психології, клініко-діагностичного та гуманістичного підходів, осудності/неосудності. Здійснили порівняльну диференціацію компетенції фахівця у лінгвістичній та психолого-лінгвістичній експертизі.

Слід зазначити, що в ході дискусій учасники семінару висловлювали переконання в тому, що для якісного проведення судово-психологічних експертиз слід залучати фахових психологів різного профілю, навіть якщо вони не є судовими експертами.

Загалом семінар виявився дуже інформативним та вкрай актуальним для практичної роботи психолога.