Психологічний супровід дітей з вадами серця та їх батьків в умовах стаціонарного лікування

10.04.2014

Асоціація психологів України спільно з Українським інститутом консультативної психології та психотерапії проявили соціальну ініціативу та силами психологів-практиків цих організацій на постійній основі проводять консультації батьків і дітей в умовах стаціонарного лікування в лікарні "ОХМАТДЕТ" в Києві.

Даний проект є соціальним, тому всі консультації проводяться безкоштовно.

Психологічний супровід дітей та їх батьків, охоплює весь етап стаціонарного лікування, який в свою чергу, може поділитися на три періоди:

- передопераційний (підготовка маленького пацієнта до операції),
- операція та перебування дитини в реанімаційному відділенні,
- післяопераційний період.

Зрозуміло, що сам по собі діагноз: вада серця є вкрай стресовим як для батьків, так і для маленького пацієнта.

«У моєї дитини вада серця, йому потрібна операція. Що це таке, що відбувається з моєю дитиною? Що з ним буде? Чи зможуть лікарі йому допомогти? Як він перенесе операцію? Що з ним буде потім? Чи зможе він жити повноцінним життям? Скільки триватиме лікування?» – величезна кількість питань і ще більша кількість складних і суперечливих переживань, пов'язаних зі всім, що відбувається.

Лікарі та батьки роблять все можливе, щоб допомогти маленьким пацієнтам. Батьки зайняті турботою і доглядом за своїм малюком, виконанням медичних приписів. Велика кількість побутових, фінансових та інших злободенних питань потребують негайного вирішення. За всіма цими життєво- важливими моментами не залишається часу відчути і усвідомити все те, що відбувається: страх за життя та здоров’я своєї дитини, тривога перед невідомістю, невизначеність прогнозів, почуття провини і втома, і багато гніву: «Чому це трапилося саме зі мною!»

Завдання психолога, який працює з батьками та з маленькими пацієнтами або співробітниками стаціонару, надати професійну підтримку, дати можливість усвідомити і прожити власні емоції, впоратися з важкими переживаннями, знайти ресурс справлятися зі складною ситуацією і не втрачати віру в благополучний результат.